Erikshjälpen

Erikshjälpen jobbar med barns rättigheter för att ge liv åt barns drömmar. Det är allt från att gå i skola i Bangladesh, få gymnasiebehörighet i Uppsala till att återförenas med sin familj i Kampala eller skratta på ett sjukhus i Jönköping. Erikshjälpen är där och ser till att barn kan gå i skolan, må bra och vara trygga.

Kan din Postkodlott få flickor att nå sina drömmar?

Majoriteten av de barn som runt om i världen nekas rätten att gå i skolan är flickor. Orsakerna är många. En del flickor tas ur skolan för att de anses redo att gifta sig. En del får aldrig börja skolan, eftersom utbildning för flickor anses onödig. En del tvingas vara hemma och ta hand om yngre syskon när föräldrarna arbetar.

Skolgång kan stoppa barnäktenskap

För andra är vägen till skolan för lång eller otrygg för att föräldrarna ska släppa iväg dem. Och för somliga kan bristen på mensskydd göra att de slutar gå till skolan.

– Om jag inte hade kunnat gå i skolan hade mina föräldrar sett till att jag gift mig tidigt för att trygga min säkerhet både ekonomiskt och fysiskt. Men nu när jag kan gå i skolan finns det nya möjligheter. Jag drömmer om att bli läkare, en dröm som mina föräldrar verkligen stöttar, säger 13-åriga Alpona från Bangladesh. Tack vare Erikshjälpens stöd till högstadieskolan kan hon fortsätta utbilda sig.

Ge flickor makt över sina liv

Intensivskola ger nya chanser för flickor som aldrig fått börja skolan. Utdelning av mensskydd ökar bland annat flickors skolnärvaro och nya högstadieskolor minskar risken för barnäktenskap. När fattiga föräldrar får hjälp att hitta nya försörjningsmöjligheter får de råd att skicka också flickorna till skolan. Erikshjälpen driver även påverkansarbete för att ändra synen på flickors rättigheter och värde – och ger kunskap och träning till flickor. Så att de vet om och vågar kräva sina rättigheter.

Tack från Erikshjälpen

Förmånstagare sedan 2009

Erikshjälpen är en av 62 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Erikshjälpen bland annat till arbetet för flickors rätt till utbildning.

Så används pengarna:

Din lott gör skillnad

Med en Postkodlott bidrar du till över 60 organisationer som arbetar för en bättre värld – samtidigt som du har chans att vinna!

Köp din lott

Frågor och svar om vårt givande:

Över 60 organisationer delar idag på lotteriets årliga överskott. Vi kallar dem våra förmånstagare. Vi strävar efter att ge stöd till organisationer inom många olika områden för att pengarna ska nå ut så brett som möjligt i samhället.

Det finns en tydlig beredningsprocess för att bli förmånstagare. Här kan du läsa mer om hur ansökningsprocessen går till. Till exempel krävs att organisationen är en ideell förening eller stiftelse, har kontor i Sverige och bidrar till allmännyttan samt är medlem i branschorganisationen Giva Sverige.

Hur mycket varje förmånstagare får beror på dess storlek och kapacitet. Beräkningarna baseras på organisationens egen insamling samt totala intäkter över en treårsperiod.

Postkodlotteriets givarfilosofi bygger på ett långsiktigt och tillitsbaserat givande. Det betyder att vi litar på att organisationerna känner sin egen verksamhet bäst. Därför är majoriteten av stödet till våra förmånstagare ett så kallat icke-öronmärkt stöd som de kan använda där det gör mest nytta.

Vi arbetar bara med trygga, seriösa och väletablerade organisationer som är ledande experter inom sina områden.