
Svenska Skidförbundet
Svenska Skidförbundets passion är att inspirera fler barn, unga och vuxna att både upptäcka och fortsätta med olika fysiska aktiviteter på snö, för att på så sätt bidra till en mer aktiv, roligare, hälsosam livsstil – som bidrar till ett välmående liv.
Kan din postkodlott få fler barn och ungdomar i anpassad skola att röra på sig mer och oftare?
Svenska Skidförbundets initiativ Alla på snö satsar på en mer inkluderande verksamhet genom att bjuda in allt fler barn från anpassade grundskolor till dagar som ger glädje och spänning. Dagar som inte bara är en möjlighet för barnen att uppleva skidglädje, utan en chans för dem att växa, utmana sig själva och skapa minnen för livet.
Anna Svensson, lärare på Gislaveds anpassade grundskola, berättar: – Att även vi, som har elever med större funktionsvariationer, fick ta del av denna dag var verkligen en guldkant för oss. Barnen fick uppleva skidåkning utefter sina egna förutsättningar och med hjälpmedel som fick dem att testa något som inte är helt självklart för denna elevgrupp. Alla på snö vill att alla barn, oavsett förutsättningar eller bakgrund, ska få chans att uppleva snöglädje. Närmare 350 elever från anpassade grundskolor har deltagit i vinter.
Glädje att leva på länger
– Det var jättehäftigt att se elevernas glädje att få åka till Isaberg. Att de sedan fick testa att åka skidor var ännu häftigare, till och med att ha ett par pjäxor på sig var spännande. De flesta elever är i vanliga fall knappt utanför sitt bostadsområde. Så detta kommer de leva på länge, avslutar Anna.
Förutom Gislaved har Alla på snö under vintern mött elever från anpassade grundskolor i bland annat Göteborg, Västerås, Järfälla, Sandviken, Hofors, Mora, Orsa, Falun, Stockholm och Vetlanda. För många av eleverna, vars vardag sällan eller aldrig inkluderar snöaktiviteter, har Alla på snö-dagen varit en oförglömlig upplevelse fylld av glädje, utmaningar och nya insikter.
Satsning för en mer aktiv och hälsosammare framtid
Alla på snö startade 2008 som ett pilotprojekt i Norrköping. 15 år senare har det utvecklats till en långsiktig, rikstäckande satsning. För att stödja barnen under dagen utbildas gymnasieelever i deltagande kommuner till Alla på snö-ledare. Konceptet är unikt eftersom utbildningen är en del i skolans läroplan.
Tack vare Alla på snö får över 30 000 barn och ungdomar kostnadsfritt testa olika aktiviteter på snö – varje år. Alla på snö är bara ett exempel på Svenska Skidförbundets många satsningar för att få fler barn och ungdomar att upptäcka glädjen, och fördelarna, med en aktiv livsstil.
Tack från Svenska Skidförbundet
Förmånstagare sedan 2014
Svenska Skidförbundet är en av 62 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Svenska Skidförbundet bland annat till satsningar för att få fler barn att upptäcka glädjen och nyttan med att röra på sig oftare.
Så används pengarna:
Din lott gör skillnad
Med en Postkodlott bidrar du till över 60 organisationer som arbetar för en bättre värld – samtidigt som du har chans att vinna!
Köp din lottFrågor och svar om vårt givande:
Vilka organisationer får ta del av överskottet från Postkodlotteriet?
Över 60 organisationer delar idag på lotteriets årliga överskott. Vi kallar dem våra förmånstagare. Vi strävar efter att ge stöd till organisationer inom många olika områden för att pengarna ska nå ut så brett som möjligt i samhället.
Det finns en tydlig beredningsprocess för att bli förmånstagare. Här kan du läsa mer om hur ansökningsprocessen går till. Till exempel krävs att organisationen är en ideell förening eller stiftelse, har kontor i Sverige och bidrar till allmännyttan samt är medlem i branschorganisationen Giva Sverige.
Hur fördelas stödet mellan organisationerna?
Hur mycket varje förmånstagare får beror på dess storlek och kapacitet. Beräkningarna baseras på organisationens egen insamling samt totala intäkter över en treårsperiod.
Hur vet jag att pengarna används effektivt?
Postkodlotteriets givarfilosofi bygger på ett långsiktigt och tillitsbaserat givande. Det betyder att vi litar på att organisationerna känner sin egen verksamhet bäst. Därför är majoriteten av stödet till våra förmånstagare ett så kallat icke-öronmärkt stöd som de kan använda där det gör mest nytta.
Vi arbetar bara med trygga, seriösa och väletablerade organisationer som är ledande experter inom sina områden.