Sjöräddningssällskapet

Sedan 1907 har Sjöräddningssällskapet räddat liv vid Sveriges kuster och största insjöar. Idag kämpar 2500 frivilliga sjöräddare vid 74 räddningsstationer (med 270 räddningsenheter ) för att göra våra vatten säkrare.

Kan din Postkodlott rädda människor i sjönöd?

Sjöräddningssällskapet består av 2 400 frivilliga sjöräddare. En sjöräddare är till vardags platschef på ett byggvaruhus, en annan är sjuksköterska, en tredje är jurist. Och så vidare. Den som lämnar styrelserummet för att åka ut på insats, får lika mycket betalt som studenten som släppt kurslitteraturen och anslutit till besättningen; noll kronor.

Uppdragen varierar. Att hjälpa en sjuk besättningsman från ett handelsfartyg till fastlandet för vård, eller att rädda två vänner som var ute och fiskade och fick problem med båten. I ett annat dramatiskt fall hade en fyramånaders bebis fått svårt att andas. Sjöräddningssällskapet mötte med akut transport och syrgas ombord. Mamma Jenny:

– De hade samordnat med ambulans och helikopter på fastlandet. Deras insats räddade utan tvekan livet på lille Frank.

Deltog i 90 procent av all sjöräddning

Förra året ryckte Sjöräddningssällskapet ut över 7 000 gånger och deltog i 90 procent av all Sjöräddning i Sverige. Medan du läser detta har 300 sjöräddare jour. Om larmet går, är räddningen på väg inom 15 minuter. Dygnet runt. Midsommarafton som nyårshelg.

Tack från Sjöräddningssällskapet

Förmånstagare sedan 2007

Sjöräddningssällskapet är en av 62 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Sjöräddningssällskapet till att rädda människor som hamnar i sjönöd.

Din lott gör skillnad

Med en Postkodlott bidrar du till över 60 organisationer som arbetar för en bättre värld – samtidigt som du har chans att vinna!

Köp din lott

Frågor och svar om vårt givande:

Över 60 organisationer delar idag på lotteriets årliga överskott. Vi kallar dem våra förmånstagare. Vi strävar efter att ge stöd till organisationer inom många olika områden för att pengarna ska nå ut så brett som möjligt i samhället.

Det finns en tydlig beredningsprocess för att bli förmånstagare. Här kan du läsa mer om hur ansökningsprocessen går till. Till exempel krävs att organisationen är en ideell förening eller stiftelse, har kontor i Sverige och bidrar till allmännyttan samt är medlem i branschorganisationen Giva Sverige.

Hur mycket varje förmånstagare får beror på dess storlek och kapacitet. Beräkningarna baseras på organisationens egen insamling samt totala intäkter över en treårsperiod.

Postkodlotteriets givarfilosofi bygger på ett långsiktigt och tillitsbaserat givande. Det betyder att vi litar på att organisationerna känner sin egen verksamhet bäst. Därför är majoriteten av stödet till våra förmånstagare ett så kallat icke-öronmärkt stöd som de kan använda där det gör mest nytta.

Vi arbetar bara med trygga, seriösa och väletablerade organisationer som är ledande experter inom sina områden.