Läkare Utan Gränser

Vid krig, naturkatastrofer och sjukdomsutbrott, där behovet är som störst och människor som mest utsatta finns Läkare utan gränser på plats för att rädda liv och lindra nöd.

Kan din Postkodlott ge medicinsk hjälp för människor i Sydsudan?

I Sydsudan har stridigheter pågått under flera år vilket har tvingat miljontals människor på flykt. Många civila har utsatts för våld och befolkningen är svårt drabbad av undernäring, epidemier och sjukdomar som malaria och luftvägsinfektioner. Allt detta i kombination med bristande tillgång till sjukvård gör behovet av hjälp mycket stort.

Fokus ligger på mödravård och barn under 5 år

Läkare Utan Gränser finns på plats i flera områden i Sydsudan, bland annat på Lankiensjukhuset i delstaten Jonglei. Under året har omkring 400 medarbetare från Läkare Utan Gränser arbetat här med förlossningar, akut kirurgi och med att ge vård till patienter med undernäring och smittsamma sjukdomar. Ett stort fokus ligger på mödravård och på barn under fem år.

Hjälp på plats i fler än 70 länder

På bilden ovan syns assisterande läkaren Douth Chuol Khor som undersöker fem månader gamla Makuach på en mässlingsklinik. Mässling drabbar undernärda barn extra hårt samtidigt som sjukdomen kan förvärra undernäringen. Därför är det ofta nödvändigt att små barn får medicinsk behandling mot både mässling och undernäring. Läkare Utan Gränser arbetar idag i fler än 70 länder runt om i världen. I dessa länder ger de medicinsk och humanitär hjälp till människor som drabbats av konflikter, sjukdomsutbrott och naturkatastrofer.

Tack från Läkare Utan Gränser

Förmånstagare sedan 2007

Läkare Utan Gränser är en av 62 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Läkare Utan Gränser bland annat till att ge medicinsk humanitär hjälp till människor i Sydsudan.

Din lott gör skillnad

Med en Postkodlott bidrar du till över 60 organisationer som arbetar för en bättre värld – samtidigt som du har chans att vinna!

Köp din lott

Frågor och svar om vårt givande:

Över 60 organisationer delar idag på lotteriets årliga överskott. Vi kallar dem våra förmånstagare. Vi strävar efter att ge stöd till organisationer inom många olika områden för att pengarna ska nå ut så brett som möjligt i samhället.

Det finns en tydlig beredningsprocess för att bli förmånstagare. Här kan du läsa mer om hur ansökningsprocessen går till. Till exempel krävs att organisationen är en ideell förening eller stiftelse, har kontor i Sverige och bidrar till allmännyttan samt är medlem i branschorganisationen Giva Sverige.

Hur mycket varje förmånstagare får beror på dess storlek och kapacitet. Beräkningarna baseras på organisationens egen insamling samt totala intäkter över en treårsperiod.

Postkodlotteriets givarfilosofi bygger på ett långsiktigt och tillitsbaserat givande. Det betyder att vi litar på att organisationerna känner sin egen verksamhet bäst. Därför är majoriteten av stödet till våra förmånstagare ett så kallat icke-öronmärkt stöd som de kan använda där det gör mest nytta.

Vi arbetar bara med trygga, seriösa och väletablerade organisationer som är ledande experter inom sina områden.