Friluftsfrämjandet

Friluftsliv bidrar till stärkt folkhälsa och livsglädje. Därför verkar Friluftsfrämjandet för att göra naturen och friluftslivet tillgängligt för alla, över hela landet – barn som vuxna, oavsett förutsättningar och utan krav på prestation.

Kan din Postkodlott göra naturen tillgänglig för alla? Oavsett var du är född?

– Titta! En snigel! Ibrahim är ledare för en grupp som besöker Kullaberg. Barnen flockas genast kring honom. På arabiska är det halzun, säger han till sin ledarkollega Lovisa från Höganäs.

Regelbundna träffar för barn i naturen

Aisha börjar gnola lite och de vuxna fyller i. Sången ”Lilla Snigel”kan de alla sjunga, även om det i övrigt kämpas med svenskan. Men skogen fungerar som en jättestor ordbok. Varje gång gruppen ses, läggs några nya begrepp till i vokabulären. Friluftsfrämjandet i Höganäs har regelbundet träffar där alla kan mötas i naturen; barn, ungdomar, vuxna och äldre.

Ibrahim kom från Syrien för ett par år sedan. Idag leder han tillsammans med Lovisa de träffar som utgör en självklar länk mellan arabiskan, det svenska språket och skogen i Kullaberg.

Samhällsförändring varje dag

Inom Friluftsfrämjandet finns ungefär 8 000 Lovisa och Ibrahim; ledare som visar barn och vuxna ut i naturen. De är själva hjärtat i organisationen och de skapar samhällsförändring varje dag med hjälp av paddeläventyr, längdskidor och vandringar i fjällen eller i Kullabergs skogar.

Tack från Friluftsfrämjandet

Förmånstagare sedan 2010

Friluftsfrämjandet är en av 62 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Friluftsfrämjandet till att visa barn och vuxna ut på ledarledda, lärorika och trygga äventyr – i skogen, på vattnet, snön, isen och på fjället. Året runt, genom hela livet och över hela landet.

Din lott gör skillnad

Med en Postkodlott bidrar du till över 60 organisationer som arbetar för en bättre värld – samtidigt som du har chans att vinna!

Köp din lott

Frågor och svar om vårt givande:

Över 60 organisationer delar idag på lotteriets årliga överskott. Vi kallar dem våra förmånstagare. Vi strävar efter att ge stöd till organisationer inom många olika områden för att pengarna ska nå ut så brett som möjligt i samhället.

Det finns en tydlig beredningsprocess för att bli förmånstagare. Här kan du läsa mer om hur ansökningsprocessen går till. Till exempel krävs att organisationen är en ideell förening eller stiftelse, har kontor i Sverige och bidrar till allmännyttan samt är medlem i branschorganisationen Giva Sverige.

Hur mycket varje förmånstagare får beror på dess storlek och kapacitet. Beräkningarna baseras på organisationens egen insamling samt totala intäkter över en treårsperiod.

Postkodlotteriets givarfilosofi bygger på ett långsiktigt och tillitsbaserat givande. Det betyder att vi litar på att organisationerna känner sin egen verksamhet bäst. Därför är majoriteten av stödet till våra förmånstagare ett så kallat icke-öronmärkt stöd som de kan använda där det gör mest nytta.

Vi arbetar bara med trygga, seriösa och väletablerade organisationer som är ledande experter inom sina områden.