
BirdLife Sverige
Birdlife Sverige har i över 75 år jobbat för fågelskydd, fågelforskning och fågelintresse. Dom arbetar aktivt för att väcka intresse och engagemang redan i skolåldern. Och jobbar tillsammans med tiotusentals engagerade, i form av volontärer och medlemmar.
Kan din Postkodlott skydda fågelarter?
BirdLife Sverige arbetar med tre områden: fågelintresse, fågelskydd och fågelforskning. Insikten om de globala hoten mot biologisk mångfald är föreningens utgångspunkt för arbetet med att skydda fågelarter. Olika grupper av organismer dör ut i en skrämmande fart. Och vi är beroende av artrika, stabila ekosystem – som fåglarna är en omistlig del av.
Hotet: utarmning av biologisk mångfald
I dag klassas ungefär 20 procent av de arter vi brukar se i Sverige som hotade på olika sätt. Det berör cirka 50 olika arter. Det främsta hotet är en fortsatt utarmning av biologisk mångfald, där vi riskerar att förlora sällsynta arter med viktiga funktioner för hållbara ekosystem. Förändringar i klimatet kan innebära att våra nordligaste fågelarter får det väldigt tufft om deras livsmiljöer förändras, samtidigt som andra arter får chansen att vandra in söderifrån. Förändringar i haven utgör ett hot mot flera av de havslevande arter som lever på fisk och musslor.
Fåglarna indikatorer för klimat och miljö
Lotta Berg, styrelseordförande i BirdLife Sverige, berättar att fågelintresset är stort i vårt land, och att det ökar.
– Vi ser ett ökat intresse inte bara för fåglarna, utan även för naturen, miljön och vad vi behöver göra för att bevara det vi har. Fåglarna är viktiga indikatorer på hur det står till med klimatet och vår miljö.
Tack från BirdLife Sverige
Förmånstagare sedan 2020
BirdLife Sverige är en av 62 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder BirdLife Sverige bland annat till forskning och till att skydda fågelarter.
Så används pengarna:
Din lott gör skillnad
Med en Postkodlott bidrar du till över 60 organisationer som arbetar för en bättre värld – samtidigt som du har chans att vinna!
Köp din lottFrågor och svar om vårt givande:
Vilka organisationer får ta del av överskottet från Postkodlotteriet?
Över 60 organisationer delar idag på lotteriets årliga överskott. Vi kallar dem våra förmånstagare. Vi strävar efter att ge stöd till organisationer inom många olika områden för att pengarna ska nå ut så brett som möjligt i samhället.
Det finns en tydlig beredningsprocess för att bli förmånstagare. Här kan du läsa mer om hur ansökningsprocessen går till. Till exempel krävs att organisationen är en ideell förening eller stiftelse, har kontor i Sverige och bidrar till allmännyttan samt är medlem i branschorganisationen Giva Sverige.
Hur fördelas stödet mellan organisationerna?
Hur mycket varje förmånstagare får beror på dess storlek och kapacitet. Beräkningarna baseras på organisationens egen insamling samt totala intäkter över en treårsperiod.
Hur vet jag att pengarna används effektivt?
Postkodlotteriets givarfilosofi bygger på ett långsiktigt och tillitsbaserat givande. Det betyder att vi litar på att organisationerna känner sin egen verksamhet bäst. Därför är majoriteten av stödet till våra förmånstagare ett så kallat icke-öronmärkt stöd som de kan använda där det gör mest nytta.
Vi arbetar bara med trygga, seriösa och väletablerade organisationer som är ledande experter inom sina områden.