
Barncancerfonden
Barncancerfonden arbetar med att finansiera barncancerforskning som leder till bättre och mer skonsamma behandlingar med målet att alla barn som drabbas av cancer ska överleva.
Kan din Postkodlott vinna kampen mot barncancer?
Barn och cancer är två ord som aldrig borde ha nått varandra. Trots det drabbas ett barn av cancer i Sverige varje dag. Forskningen går framåt, men det finns diagnoser som än idag inte går att bota.
Ett av de barn som drabbats av cancer är Tage, 4 år, som just nu behandlas för medulloblastom, en aggressiv form av hjärntumör. Behandlingen har varit tuff med intensiva doser cytostatika och strålning. Familjen lever tre månader i taget i väntan på nästa magnetkameraundersökning, men senast såg det bra ut. Alla sju metastaserna hade minskat, och två gick knappt att mäta.
De tuffa behandlingarna kan orsaka svåra biverkningar
Medulloblastom uppstår ofta i lillhjärnan och behöver i flesta fall behandlas med både cytostatika och strålbehandling, utöver kirurgi. Barn under 4 år brukar inte strålas då risken för permanenta biverkningar är stor, men om tumörerna är utspridda i hela hjärnan, som i Tages fall, kan det vara enda alternativet.
Barncancerfonden finansierar forskning som möjliggör nya effektivare behandlingar som är elakare mot cancern, men snällare mot barnen. Tillsammans med de sex regionala föreningarna erbjuder Barncancerfonden råd och stöd i hela landet till drabbade familjer och till de som har överlevt barncancer. Som den största finansiären av barncancerforskning i Sverige har Barncancerfonden bidragit med över 4 miljarder kronor till forskningen sedan starten 1982, och årligen finansieras cirka 250 forskningsprojekt.
85 procent överlever. Men mer forskning behövs
Tack vare vården och forskningens utveckling överlever idag 85 procent av de barn som insjuknar i cancer. Men trots framstegen är det fortfarande ungefär 50 barn som inte klarar sig, vilket motsvarar två skolklasser. Varje år. Och av de som överlever är det sju av tio som drabbas av biverkningar senare i livet, varav en tredjedel får svåra eller potentiellt livshotande besvär.
– Det kan vi inte acceptera. Vi är därför otroligt tacksamma för det stöd vi får så att vi kan fortsätta göra skillnad för alla drabbade barn och familjer. Varmt tack till alla som har en Postkodlott. Ni är med och bidrar i den viktiga kampen mot barncancer, säger Ola Mattsson, generalsekreterare på Barncancerfonden.
Tack från Barncancerfonden
Förmånstagare sedan 2005
Barncancerfonden är en av 62 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Barncancerfonden till att finansiera forskning och olika former av stöd till drabbade barn och familjer.
Din lott gör skillnad
Med en Postkodlott bidrar du till över 60 organisationer som arbetar för en bättre värld – samtidigt som du har chans att vinna!
Köp din lottFrågor och svar om vårt givande:
Vilka organisationer får ta del av överskottet från Postkodlotteriet?
Över 60 organisationer delar idag på lotteriets årliga överskott. Vi kallar dem våra förmånstagare. Vi strävar efter att ge stöd till organisationer inom många olika områden för att pengarna ska nå ut så brett som möjligt i samhället.
Det finns en tydlig beredningsprocess för att bli förmånstagare. Här kan du läsa mer om hur ansökningsprocessen går till. Till exempel krävs att organisationen är en ideell förening eller stiftelse, har kontor i Sverige och bidrar till allmännyttan samt är medlem i branschorganisationen Giva Sverige.
Hur fördelas stödet mellan organisationerna?
Hur mycket varje förmånstagare får beror på dess storlek och kapacitet. Beräkningarna baseras på organisationens egen insamling samt totala intäkter över en treårsperiod.
Hur vet jag att pengarna används effektivt?
Postkodlotteriets givarfilosofi bygger på ett långsiktigt och tillitsbaserat givande. Det betyder att vi litar på att organisationerna känner sin egen verksamhet bäst. Därför är majoriteten av stödet till våra förmånstagare ett så kallat icke-öronmärkt stöd som de kan använda där det gör mest nytta.
Vi arbetar bara med trygga, seriösa och väletablerade organisationer som är ledande experter inom sina områden.