
Alzheimerfonden
Alzheimerfonden bidrar till forskningsfinansiering med målet att få fram broms- och botemedel mot Alzheimers sjukdom. Drabbade familjer ges också möjlighet att delta på familjeläger.
Var tredje sekund får någon Alzheimerssjukdom. Kan din Postkodlott stötta sökandet efter ett botemedel?
År 2050 kommer över 100 miljoner personer över hela världen att lida av Alzheimers sjukdom. Var tredje sekund diagnostiseras en ny patient med sjukdomen. Utan nya behandlingar och botemedel kommer konsekvenserna för folkhälsan att vara enorma. Och det kommer att kosta samhället miljarder.
En hjärnsjukdom – inte en konsekvens av ett naturligt åldrande
Sjukdomen omgärdas av många fördomar och den vanligaste är att unga människor inte kan drabbas. Men Alzheimers sjukdom är en hjärnsjukdom och inte en konsekvens av ett naturligt åldrande.
Att lida av en demenssjukdom i ung ålder är en traumatisk upplevelse och sjukdomen får svåra konsekvenser. Den fortskrider även snabbare hos unga människor och leder till en alltför tidig död. Många söker inte hjälp i tid och får ofta fel diagnos, till exempel utbrändhet.
Mer forskning enda vägen till botemedel
Än så länge finns inget botemedel mot Alzheimers sjukdom. Det enda sättet att hitta ett sådant är genom mer forskning. Hittills har forskare bland annat upptäckt att stress och högt blodtryck ökar risken för demens. Alzheimerfonden finansierar olika forskningsprojekt för att vi någon gång ska hitta det där botemedlet. Botemedlet som så många människor behöver.
Tack från Alzheimerfonden
Förmånstagare sedan 2007
Alzheimerfonden är en av 62 ideella organisationer som delar på överskottet från Postkodlotteriet. Pengarna använder Alzheimerfonden bland annat till att finansiera livsviktig forskning.
Så används pengarna:
Din lott gör skillnad
Med en Postkodlott bidrar du till över 60 organisationer som arbetar för en bättre värld – samtidigt som du har chans att vinna!
Köp din lottFrågor och svar om vårt givande:
Vilka organisationer får ta del av överskottet från Postkodlotteriet?
Över 60 organisationer delar idag på lotteriets årliga överskott. Vi kallar dem våra förmånstagare. Vi strävar efter att ge stöd till organisationer inom många olika områden för att pengarna ska nå ut så brett som möjligt i samhället.
Det finns en tydlig beredningsprocess för att bli förmånstagare. Här kan du läsa mer om hur ansökningsprocessen går till. Till exempel krävs att organisationen är en ideell förening eller stiftelse, har kontor i Sverige och bidrar till allmännyttan samt är medlem i branschorganisationen Giva Sverige.
Hur fördelas stödet mellan organisationerna?
Hur mycket varje förmånstagare får beror på dess storlek och kapacitet. Beräkningarna baseras på organisationens egen insamling samt totala intäkter över en treårsperiod.
Hur vet jag att pengarna används effektivt?
Postkodlotteriets givarfilosofi bygger på ett långsiktigt och tillitsbaserat givande. Det betyder att vi litar på att organisationerna känner sin egen verksamhet bäst. Därför är majoriteten av stödet till våra förmånstagare ett så kallat icke-öronmärkt stöd som de kan använda där det gör mest nytta.
Vi arbetar bara med trygga, seriösa och väletablerade organisationer som är ledande experter inom sina områden.