Ett tryggt sätt att bidra
Med en Postkodlott bidrar du till över 60 välkända organisationer inom viktiga områden.
I Ukraina har över 10 000 barn förlorat sina föräldrar. Många saknar också nära släktingar. SOS Barnbyar får 20 miljoner kronor för att öka antalet familjehem och stärka de existerande i det krigshärjade landet.
Projektet "On the road to Recovery – Tillbaka till trygghet" tilldelas 20 miljoner kronor som ett av de Drömprojekt som beviljas av Svenska Postkodlotteriet 2024. Projektets mål är att öka antalet familjehem i Ukraina och stärka existerande familjehems kapacitet för att ge fler barn som förlorat sina föräldrars omsorg en ny chans att få växa upp i trygghet. Projektet genomförs av SOS Barnbyar.
Redan innan Rysslands fullskaliga invasion befann sig drygt 100 000 barn i Ukraina i institutionsvård. Nu, två år senare, har över 10 000 barn förlorat sina föräldrar, varav omkring 1 600 saknar släktingar som kan ta hand om dem. Tiotusentals barn riskerar att växa upp utan trygghet, stöd av trygga vuxna eller utbildning.
Stöd till SOS Barnbyar
För att öka antalet familjehem och stärka de existerande i det krigshärjade landet får SOS Barnbyar 20 miljoner kronor i ett Drömprojekt från Postkodlotteriet.
Vikten av trygg familjemiljö
– Barnen i Ukraina behöver en trygg famn som de kan kalla sitt hem. Alternativet institutionsvård är en form av ålderstigen barnförvaring som ofta innebär kränkningar av barnens rättigheter, säger Petra Nyberg, tf generalsekreterare på SOS Barnbyar.
Samarbete med lokala organisationer
Sex lokala organisationer i landet samarbetar med SOS Barnbyar i projektet för att nå familjehem i regionerna Kyiv, Chernihiv, Poltava, Chernivtsi, Zakarpattia, Ivano-Frankivsk och Lviv.
Rekrytering och utbildning av familjehem
Tanken är att stärka de familjehem som redan finns och även skapa fler sådana genom rekrytering, utbildning och stödprogram. Dessutom ska projektet öka den vanlige ukrainarens förståelse av att familjeomsorg är bättre för barns välbefinnande och utveckling än institutionsvård.
Rätt till en trygg barndom
– Alla barn har rätt till en trygg barndom, det slår FN:s barnkonvention fast. Kriget i Ukraina har gjort att barnen där är speciellt utsatta, säger Postkodlotteriets vd Anders Årbrandt.
Mobila team ska ta sig direkt till barnen och familjehemmen och specialister inom socialt arbete, psykologi, socialpedagogik och logopedi ska finnas tillgängliga för att möta behoven. Samtidigt ska familjehemsföräldrarnas kompetens öka med fysisk utbildning i förebyggande och stärkande metoder, för att öka välmående i familjer. Därtill ska barn och ungas kunskap om hur de anmäler brister i omsorgen via digitala rapporteringssystem säkerställas.
Rädda barn från en mörk framtid
– Syftet är att rädda så många barn som möjligt från en mörk framtid i hopplöshet och i stället ge dem en ny verklighet där de får läka krigets sår, säger Petra Nyberg.
Projektets mål och tidsram
Projektet pågår under tre år och under den tiden räknar SOS Barnbyar med att åtminstone 1 200 familjehemsföräldrar och 3 000 barn får stöd av specialister. Samtidigt ska 1 600 blivande familjedaghem utvärderas psykologiskt och genomgå utbildning innan barn placeras.
Förstärkt kapacitet och medvetenhet
Dessutom är målet att minst 1 400 existerande familjehem får stärkt kapacitet om barns utveckling och uppfostran, 300 000 ukrainare får ökad medvetenhet om familjehemsvård och 550 specialister från lokala myndigheter får stärkt yrkeskompetens.
Med en Postkodlott bidrar du till över 60 välkända organisationer inom viktiga områden.
Över 60 organisationer delar idag på lotteriets årliga överskott. Vi kallar dem våra förmånstagare. Vi strävar efter att ge stöd till organisationer inom många olika områden för att pengarna ska nå ut så brett som möjligt i samhället.
Det finns en tydlig beredningsprocess för att bli förmånstagare. Här kan du läsa mer om hur ansökningsprocessen går till. Till exempel krävs att organisationen är en ideell förening eller stiftelse, har kontor i Sverige och bidrar till allmännyttan samt är medlem i branschorganisationen Giva Sverige.
Hur mycket varje förmånstagare får beror på dess storlek och kapacitet. Beräkningarna baseras på organisationens egen insamling samt totala intäkter över en treårsperiod.
Postkodlotteriets givarfilosofi bygger på ett långsiktigt och tillitsbaserat givande. Det betyder att vi litar på att organisationerna känner sin egen verksamhet bäst. Därför är majoriteten av stödet till våra förmånstagare ett så kallat icke-öronmärkt stöd som de kan använda där det gör mest nytta.
Vi arbetar bara med trygga, seriösa och väletablerade organisationer som är ledande experter inom sina områden.